Kako najlakše izabrati pravi bicikl

Jul 3, 2020

Pitate se kako da izaberete pravi bicikl? Upoznajte se sa njihovim osnovnim karakteristikama. Evo nekoliko osnovnih pravila pomoću kojih ćete lakše izabrati pravu veličinu bicikla za sebe, naročito ako kupujete prvi bajs. 

 

Veličina bicikla

 Izuzetno je važno da izaberete pravu veličinu bicikla jer će Vam sam bicikl odgovarajuće veličine garantovati potpuno zadovoljstvo i maksimalnu udobnost u vožnji.

 Prilikom kupovine bicikla potrebno je obratiti pažnju na veličinu rama, jer od toga zavisi i bezbednost i zdravlje vozača, a većina proizvođača svoje bicikle izrađuje u pet veličina. Uz podešavanje visine sedišta i volana, bicikl možete prilagoditi svojim potrebama.

                                                     Veličina rama :  14.4"-16"                   Visina bicikliste:  124-160 cm

                                                                                  16"-17"                                                 160-170 cm

                                                                                  17"-18"                                                 170-179 cm

                                                                                  19"-21"                                                 180-188 cm

                                                                                  21"-23"                                                      188+ cm

Veličina točkova

26 inča

 Do pre par godina predstavljali su standardnu veličinu točka za svaki tip bicikla. Najviše se postavljaju na mountain bicikle što je i bila njihova jedna od glavnih karakteristika, ali su u poslednje vreme zamenjeni većim veličinama.

27.5 inča

 Točkovi ovog prečnika su predstavljaju „kompromis“ između točkova prečnika 26 i 29 inča. Pružaju ugodniju vožnju nego što je slučaj sa točkovima od 26 inča. Postavljaju se uglavnom na mountain bicikle.

28 inča

Ova velikčina točka predstavlja standard za Trekking, ženske i City modele. Širina gume je dosta manja u odnosu na gume veličine 29".

29 inča

Točkovi ovog prečnika specijalno su dizajnirani za vozače koji uživaju u dugim vožnjama. Veliki točkovi omogućavaju da bicikl lagano „klizi“ po stazi,ali i omogućava razvijanje većih brzina uz manji utrošak energije.

 

Gradski bicikl - City Bike

 Ako tražite bicikl da sa njim putujete do posla, da završite neke "sitnice" po gradu, predlažemo vam da se odlučite za kupovinu bicikla za gradsku vožnju-city bike. Ono što ovaj bicikl čini idealnim za svakodnevnu vožnju po asfaltu jeste stabilna, uspravna pozicija sedenja koja omogućava udobnu vožnju bez većih opterećenja u telu, i opremu za vožnju u običnoj odeći bez straha da ćete se uprljati, kao i mogućnost montaže dečjeg sedišta ili torbe.

https://www.mickosport.rs/bicikli/gradski--city

Ženski bicikl

 Ova vrsta bicikle ne predstavlja posebnu kategoriju već specijalnu verziju bicikala koji su prilagođeni ženskoj anatomiji. Ženske bicikle karakteriše nedostatak srednje šipke koja spaja volan i sedište. Postoje i neki modeli ženskih bicikli koji ih imaju, ali tada su one postavljene pod drugačijim uglom u odnosu na one šipke koje se nalaze na muškim biciklima. Takođe sedište za ženske bicikle je nešto šire i udobnije od muških. Ovaj tip bicikle se smatra univerzalnim modelom i za muškarce i za žene.

https://www.mickosport.rs/search/lady

Mountain bicikl-Mountain Bike

 Ako ste pristalica vožnjame biciklom u prirodi, mountain bike je savršen izbor za vas. Ovaj tip bicikla Vam omogućava da se nesmetano vozite po različitim terenima poput planinskih i brdskih staza. Specijalno su konstruisani za neravne terene i najteže uslove vožnje. Opremljeni su širokim gumama sa grubim profilom koje savršeno prijanjaju svakoj vrsti staze, snažnim kočnicama i prednjom viljuškom sa suspenzijom (amortizerom). Ram se izdvaja svojim specijalnim dizajnom i izvanrednom izdržljivošću . Pozicija volana je takođe nešto drugačija nego što je slučaj kod drugih tipova bicikala – ravan je i blago povijen ka napred. Možete ih bez problema voziti i po asfaltu, ali morate znati da zbog svoje robusne "građe" zahtevaju veće ulaganje fizičkih napora prilikom vožnje kao i veću potrošnju energije.

https://www.mickosport.rs/bicikli/mtb

Touring - Trekking bike

 Volite duge vožnje biciklom i udobnost vam se nalazi na prvom mestu u izboru bicikla onda je ovo je pravi tip za vas! Osnovna karakteristika trekking bicikla je udobnost, koja vam garantuje uživanje u vožnji bez ulaganja velikih napora prilikom okretanja pedala. Stvoren je kao verzija Mountain i gradskog bicikla, tako da  pruža slobodu i sigurnost brdskog/planinskog bicikla i udobnost gradskog. Služi je za duge vožnje po gradu, ali i za skretanje sa asfalta, odnosno po malo grubljim površinama. Njegove karakteristike su ravan volan, veliki, tanki točkovi prečnika 28” koji vožnju čine bržom i udobnijom, prednji amortizer. 

https://www.mickosport.rs/bicikli/gradski--city/trekking

 Na vama ostaje da izaberete ono što Vam najbolje leži i da uživate u vožnji. 

Micko Sport © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.